Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Aktuellt

Ny avhandling

Pontus Wallin från Linnéuniversitetet har nu färdigställt sin avhandling, Authoritarian Collaboration: Unexpected effects of open government initiatives in China.

Hat i sociala medier?

Vi vet väldigt lite om näthatets och hotens omfattning på nätet. Vilka grupper utsätts, hur agerar de som utsätts, vilka anmäler? Ökar verkligen omfattningen och är det så att vissa områden som feminism och migration är vanligare objekt för hot?

I syfte att reda ut dessa frågor och visa hur de påverkar den gemensamma medborgerliga offentligheten har Ulf Bjereld och Marie Demker ansökt om forskningsmedel hos Vetenskapsrådets Hum-Sam-råd 2014.

 

Digitalisering och sociala medier inför valåret 2014

I december samlades MIM-nätverket för att förbereda en programansökan till Riksbankens Jubileumsfond. "Digitalized democracy" med Ulf Bjereld som huvudsökande sändes in den 31 januari till RJ. Tyvärr med negativt resultat. Ytterligare en ansökan som fokuserade s k näthatsfrågor har gått in till Vetenskapsrådet, även den med Ulf Bjereld som huvudsökande. I början av november genomförde Valforskningsprogrammet vid Statsvetenskapliga institutionen, GU, en förberedande konferens kring hur forskning och analys av "supervalåret" 2014 skall läggas upp. Ulf Bjereld deltog för MIM:s räkning med förslag på analyser kring sociala mediers betydelse i valrörelserna och den digitala politiska arenan.

Seminarium kring journalistik och politiska skandaler

Den 26-27 april genomförde "Nordic Research Network in Journalism studies" på Institutionen för journalistik, media och kommunikation på Stockholms universitet. Ett flertal av MIM-gruppens medlemmar deltog.

 

Ännu en ansökan insänd

Den 24 april sände MIM-gruppen in en forskningsansökan till Vetenskapsrådets s k Framework Grant med titeln "The Digitized Society - Past, Present, and Fututre" med professor Ulf Bjereld som huvudsökande. Forskargruppen kommer från Statsvetenskapliga instituitonen vid Göteborgs univeristet, Institutionen för Journalistik, medier och kommunikation (JMK) samt Statsvetenskapliga institutionen vid Stocholms universitet, Institutionen för samhällsvetenskaper vid Södertörns Högskola  samt University of Washington (Seattle) i USA. Forskningsprogrammet omfattar fyra år. Tematiken är demokratins framtid efter den digitala revolutionen. Frågor som ställs är hur partierna hanterar sociala medier, om digitalisering ökar jämlikheten i deltagandet, hur innehållet i den politiska debatten påverkas och hur politiska kommunikationsstrategier påverkas av digitaliseringen.

 

Ansökan insänd

Idag den 7 februari sände MIM-gruppen in en forskningsansökan för ett forskningsprogram med titeln "Mediatized democracy. Processen, Power, and People" till forskningsfinansiären Riksbankens Jubileumsfond. Forskargruppen avser att arbeta under sex år med start 2013 kring frågor om demokratins förändrade villkor i en medialiserad tidsålder.

Arbetsseminarium

Gruppen kring programansökan till Riksbankens Jubileumsfond träffades i Göteborg den 16 december för att arbeta vidare inför en ny ansökan 2012. Under januari går arbetet in i ett intensivt skede och sista dag för inskick är den 8 februari.

Nytt projekt om utrikespolitikens medialisering

Ann-Marie Ekengren och Douglas Brommesson har fått finansiering från Riksbankens Jubileumsfond för projektet "Medialisering av europeisk utrikespolitik - en jämförelse i tid och rum". Projektet är en del av den större ansökan "Mediatization in a globalized polity" som tyvärr inte fick finansiering som helhet denna gång.  Ekengren och Brommesson kommer att undersöka i vilken grad och på vilket sätt europeiska staters utrikespolitik styrs av en medielogik. Finns det ett samband mellan politisk konfliktstruktur och beroendet av medielogiken? Projektet kommer att presenteras på ett MIM-seminarium under läsåret. 

Den nödvändiga politiken på Politikerdagarna!

Den nyutkomna boken "Den nödvändiga politiken" har fått utgöra ram för avslutningsdebatten för Politikerdagarna (Kvalitetsmässan) i Göteborg den 16 november. Så här skriver man i inbjudan till förtroendevalda från hela landet:   

Avslutningsprogram – den nödvändiga politiken

Behövs politiken och de demokratiska beslutsformerna? Svaret kan kännas självklart, men samtidigt är politikens roll utmanad och ifrågasatt. Många hävdar marknadens överhöghet och individernas rätt att välja själva. Ska politiken krympas och det individuella svängrummet öka? Eller är det tvärtom så att demokratin och politiken behöver få större tyngd och ta en större plats i det moderna Sverige? Är politiken nödvändig eller umbärlig?

Professor Ulf Bjereld i samtal med Mona Sahlin, f d partiledare (S), Adam Cwejman, ordförande LUF, och Markus Uvell, vd Timbro.
Avslutningsord av Helene Odenjung kommunalråd Göteborg (FP).
Moderator: Karin Hübinette, SVT. Tid: 15.30 – 16.30

RJ-hearing

Marie Demker, Lance Bennet, Ulf Bjereld och Alexa Robertson presenterade den 19 september forskningsprogrammet "Mediatization in a globalized polity" för Riksbankens Jubileumsfonds beredningsgrupp för programansökningar. Vi var ett av sju inbjudna program. Beslutet som fattades i RJ:s styrelsen den 20 oktober var tyvärr negativt.

 

Forskningspengar till studier av partiernas medialisering

Douglas Brommesson och Ann-Marie Ekengren har i juni 2011 tillsammans med en forskargrupp vid Linnéuniversitetet erhållit forskningsmedel från Riksbankens Jubileumsfond för att studera riksdagsgruppernas och partiernas medialisering inom utrikespolitiken. Se vidare här.

 

Vidare i RJ:s ansökningsomgång

MIM-gruppen är vidare till en andra omgång i Riksbankens Jubileumsfonds ansökningsomgång för stora forskningsprogram med ansökan "Mediatization in a globalized polity. Problems, Potential and Paradoxes". Hearing blir det i slutet av september 2011 och beslut om bidrag i slutet av oktober. Sju ansökningar är vidare och av dessa beräknas två-tre få anslag i denna omgång.

Ny bok

I april utkom "Den nödvändiga politiken. Om makt och mostånd i en individualiserad tid" av Ulf Bjereld och Marie Demker. Boken presenterades på ABF i Stockholm den 14 april och i Göteborg både den 3 och 4 maj. Boken har en facebooksida här.

Nya skiljelinjer - en utmaning för jämlikhet?

Marie Demker skriver i Social Europe Journal om den kommunikationella revolutionens konsekvenser i form av konflikter kring kunskapsproduktion och kunskapsanvändning.

International Studies Association 16-19 mars 2011

MIM-gruppen deltog i ISA-konferensen i Montreal med både papers och uppdrag som ordförande och kommentatorer. Av särskilt intresse är det roundtable kring "CNN-effect - revisited" som genomfördes vid konferensen och som följs upp av ett temanummer av tidskriften Media, War and Conflict. Här länk till aktuell utgåva. Mer info om temanumret följer.

Chatt om Internet

Den åttonde mars chattade Marie Demker med DN:s läsare om de politiska hoten mot ett fritt Internet. Chatten kan läsas här.

Uppsats om Piratpartiets väljare

Marie Demker presenterar "Sailing along new cleacages. Understanding the success of the Swedish Pirate Party in the European Parliament Election 2009" vid International Studies Association (ISA) Annual Convention i Montréal 16-19 mars 2011. Uppsatsen återfinns via Allacademic.com.

 

Seminarium med Lance Bennet

Den 8 november 2010 genomförde Statsvetenskapliga institutionen I samarbete med MIM-nätverket ett forskarseminarium med professor Lance Bennet, Washington State University, på temat ”Political Life in late modern society: Communication, Citizenship and participation in a time of institutional decline.”

Höstträff i Göteborg 2010

MIM-nätverket genomförde en nationell träff den 21 oktober 2010 i Göteborg där en gemensam programansökan till Riksbankens Jubileumsfond stod i fokus. Tack vare generöst planeringsbidrag från Gothenburg Centre for Globalization and development har vi kunnat arvodera en av medarbetarna att koordinera arbetet med projektansökan. Träffen samlade den grupp på drygt tio forskare som arbetar med ansökan men vi kom också överens om att genomföra ytterligare en nätverksträff våren 2011.

Vårträff i Stockholm 2010

15-16 april 2010 genomförde MIM-nätverket ett vårsymposium vid Institutionen för Journalistik, Medier och Kommunikation (JMK) vid Stockholms universitet. Vi diskuterade begreppet ”mediatization” ytterligare några varv och samtalade kring det fortsatta samarbetet och vår gemensamma programansökan. Vid mötet i Stockholm planerade vi också höstens verksamhet.

Temanummer av International Review of Sociology

MIM-programmets deltagare har publicerat sig i ett temanummer av International Review of Sociology (vol. 19, nr. 2). Länken till numret hittar ni här. I den monografiska sektionen ingår följande papper:

  • Bjereld, Ulf, Ann-Marie Ekengren & Isabell Schierenbeck. “Power, Identity, Modernity. Individualisation and Destabilisation in a globalised world”
  • Demker, Marie & Göran Duus-Otterström. “Realigning Criminal Policy. Offender and Victim in Swedish Party Politics over Time”
  • Heinö Johansson, Andreas. “Democracy between Collectivism and Individualism: De-nationalisation and Individualisation in Swedish National Identity”
  • Brommesson, Douglas & Henrik Friberg Fernros. "Individualisation and Destabilisation of the International Order. The Case of the Responsibility to Protect"
  • Berlin, Daniel. “Why Some Greens are More Powerful than Others: On Destabilisation, Power Shifts and the Democratic Potential of NGOs"
  • Wiik, Jenny “Identities under Construction: Professional Journalism in a Phase of Destabilization”.

 

Temanumret är en fortsättning på MIM-programmets antologi Det hyperindividualiserade samhället? (red. Ulf Bjereld, Marie Demker, Jan Ekecrantz och Ann-Marie Ekengren), där MIM-programmets teoretiska utgångspunkter med avseende på den globalisering och individualisering som präglar dagens politik och samhällsliv presenterades. Denna gång utgörs texterna av empiriska undersökningar av fenomen kring individualisering och destabilisering, nationellt och/eller internationellt. Dessutom diskuteras resultatens betydelse för maktförhållanden och demokrati.

 

 

MIMforskning på Twitter

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2014-12-01
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?